To Top

Forrás: Kozma Csaba – Tanítsa írásra, szám vetésnek mesterségére. Adalékok a bodoki oktatás történetéhez. Sepsiszentgyörgy, 2003.

A bodoki iskola 1997. október 11-én vette fel Henter Károly bodoki származású vízépítő mérnök nevét, s ebből az alkalomból az iskola falán a Bodoki család tiszteletére emléktáblát helyeztek el. A névadás kapcsán kerültünk kapcsolatba a Gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) vezetőségével, akikkel azóta is baráti kapcsolatokat ápolunk.

Ki volt Henter Károly?

ISKOLA NEVADO IGAZGATO

A Henter családot 1588-ban említik először írott dokumentumok. 1782-ben született Henter Károly református lelkész fiaként az a Henter Mihály, aki geometriát tanult, s földmérői diplomát szerzett. Ő az első, aki elhagyja a Henter nevet, s helyette – származási helyét jelölve – felveszi a Bodoki (Bodoky) előnevet. Henter Mihály mérnök 1811-ben Gyulára telepedett. A kornak nagy szüksége volt az ármentesítés, vízszabályozás és lecsapolás szakembereire, így az már nem is túlzottan meglepő – figyelembe véve a családi örökséget is –, hogy a Gyulán, 1814. március 29-én született fiú, Bodoki Henter Károly a vízépítő mérnöki pályát választja.

Henter Károly kezdetben Gyulán és Kecskeméten, majd a debreceni református kollégiumban tanult. Az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum (Pesti Mérnöki Intézet) hallgatójaként 1836-ban mérnöki oklevelet szerzett. Gyakornoki idejét a Budai Országos Műszaki Igazgatóságnál töltötte. Édesapja halála után (1838-ban), átvette ennek helyét Békés vármegye mérnöki állásában. Gróf Széchenyi István is felfigyelt tehetségére, s 1945-ben ajánlólevelet írt, melynek segítségével a fiatal mérnök angliai tanulmányútra mehetett. Anglia mellett tapasztalatot szerezhetett Németországban, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban is. 1847-ben a Körös Szabályozási Társulat (később Körös–Berettyó Szabályozási Mérnöki Hivatal) osztálymérnökévé választották. 1848 tavaszára elkészítette a Békés vármegye területére vonatkozó árvédelmi terveket. Az 1855-ös gyulai árvíz után, Henter Károly irányításával megépítették a Békés–Gyula csatornát. A Körösök és Berettyó szabályozására átfogó terveket készített, irányította a kivitelezési munkálatokat. Valószínűleg a megfeszített szellemi és fizikai munka eredményeként érte utol 1868 decemberében a halált okozó szívszélhűdés. Gyulán temették el.

A bodoki iskola mellett Gyulán híd viseli nevét, Hosszúfokon (Békés megyében) vízügyi múzeum.

Születésének 200. évfordulóján, 2014. március 29-én Gyulán, a Városház és a Megyeház utcák kereszteződésében, a róla elnevezett szökőkút előtti téren került sor Bodoki Henter Károly szobrának avatóünnepségére. A szobor helyszíne jelképes: a háttérben álló eklektikus épületben voltak egykor a – Bodoki (Henter) Károly által megszervezett és kezdetben vezetett – Békés vármegyei Takarékpénztár hivatalai, ma itt működik iskolánk partnerintézménye, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

 

Search

      MIKEWEB1           ©  Mike Web        Flag Counter

Școala Gimnazială "HENTER KÁROLY" 
Általános Iskola

© All Rights Reserved

Sign in to your account